Två varianter av laxburgare

Laxburgare är ett klart underskattat sätt att tillreda lax. Rätten passar både i vardagen och på helgen, och har oändlig möjlighet till variation!

Ingredienser (4 burgare):

  • 400 g laxfile
  • 1 dl mjölk
  • Ströbröd
  • (fryst) Gräslök
  • Örtkryddor (såsom torkad oregano, basilika)
  • Svartpeppar
  • 1 ägg
  • Ev. soltorkad tomat
  • Ev. ost

Gör så här:

Låt ströbrödet svälla i mjölken i en bunke. Hacka laxfilen med en vass kniv (eller om du vill, mixa i en matberedare). Blanda ner laxen i bunken och tillsätt gräslöken, kryddorna och soltorkade tomaten. Knäck ner ett ägg. Blanda om.

Forma till fyra burgare och placera på en fuktad skärbräda. Är burgarna lösa i konsistensen, placera en stund i kylen innan du fortsätter.

Frivilligt: Om du vill så kan burgarna paneras innan stekning. I så fall doppar du burgarna i vetemjöl, sedan i ägg och sist i panko-ströbröd. Men det är frivilligt.

Stek burgarna några minuter på varje sida tills de har fått fin färg. Efter vändning så kan du om du vill slänga på en skiva ost på varje burgare, men då måste det vara en bra ost med smak, jag körde senast på en lagrad Gruyere.

Dressing:

Som dressing kan man gärna ta ut svängarna lite och köra på lite vad man gillar. Jag gör oftast någon av följande:

  • Blandning av chilisås, svartpeppar och majonäs. Blir en ganska klassisk hamburgerdressing.
  • Blandning av mosad avokado och färskost (gärna med smak av vitlök/örter eller liknande).

Servering:

Servera burgarna på gott hamburgerbröd, exempelvis Frisco-bröd. Självklart är även att du lägger på skivad tomat och sallad. Gillar du lite matiga burgare så är även ett hett tips att klicka på potatismot i burgarna också.

Enjoy!

Inlagt av Johan Vallstrand 2015-12-08 16:47:22