Ett ruggigt gott och bra recept, som passar både i vardagen, som bjudrätt på en italian night och som matlåda att imponera med!
Ingredienser tomatsås
Gör så här
Fräs vitlök och charlottenlök i rikligt med olivolja en gjutjärnsgryta. När löken har fått fin färg, sänk temperaturen till medelvärme. Tillsätt de färska tomaterna och låt dom kollapsa av värmen. Rör om och hacka ner dom när dom blivit mjuka. Tillsätt coctailtomaterna på burk, och passerad tomat. Låt koka tills de färska tomaterna har kokat sönder, tillsätt sedan rödvin efter behag, rikligt med örtkryddor samt en matsked lantbuljong. Låt bubbla under lock länge - gärna en timme.
Medan såsen puttrar så är du värd ett glas rödvin medan du också förbereder köttbullarna.
Ingredienser köttbullarna:
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser utom mozzarellan ordentligt med händerna.
Forma till bollar med händerna. Bollarna ska vara rätt stora, eftersom du nu ska trycka in en minimozzarella i varje boll. Dom blir typ lika stora som golfbollar med mozzarellan i.
Lägg köttbullarna på en fuktad skärbräda i väntan på att tomatsåsen är klar.
När tomatsåsen är avsmakad (mustig och god), och du har konstaterat att den inte är för vattnig (är den för vattnig, ta av locket och koka bort vätska) så är det dags att stoppa ner köttbullarna.
Sänk ner en köttbulle i taget (gärna med tång) så att du endast ser lite av toppen på varje boll. Låt koka på svag värme (precis så det kommer lite bubblor) i ca 40 minuter.
Servera med färsk linguine och lite färsk bladspenat. Avnjut med ett mustigt rödvin, oavsett veckodag.
Resterna är utmärkta som matlåda.